Vasilica
13-14 January
Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk) hanteren de Juliaanse kalender, waardoor 'Orthodox Nieuwjaar' jaarlijks op 14 januari valt. Ook: Juliaans Nieuwjaar, Servisch Nieuwjaar of Oud Nieuwjaar.
In sommige Oost-Europese landen wordt het nieuwe jaar twee keer gevierd. 1 januari is een feestdag, terwijl 14 januari een niet-officiële feestdag is. In Rusland, Macedonië, Bulgarije en voormalige Sovjetrepublieken staat het bekend als 'Oud Nieuwjaar'. In Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina wordt het meestal 'Servisch Nieuwjaar' genoemd.
In Rusland is 'Oud Nieuwjaar' een ietwat nostalgische feestdag. In sommige streken worden seculiere nieuwjaarstradities gecombineerd met orthodoxe kerstgewoontes. In Servië wordt het op dezelfde manier gevierd als het nieuwe jaar op 1 januari. Veel steden organiseren concerten, vuurwerkshows en carnavals . In Macedonië vieren mensen 'Oud Nieuwjaar' buiten op straat met hapjes, drankjes en vreugdevuren.
De viering van St. Vasilie (Vasilica, Oud Nieuwjaar) valt samen met de periode van de ongedoopte, kwade dagen. Vanuit christelijk religieus oogpunt is dit een verzorgingsperiode van de Heilige Moeder, waarin de moeder en God beschermd moeten worden tegen kwaadaardige invloeden. Vandaag de dag vullen gemaskerde mensen (karachi) zakken met geschenken, en de kinderen verzamelen hout, en plaatsen het op Kamara. Op de ochtend van St. Vasilie bouwen de ouderen een groot vuur - tutija. Met zang en dans stellen ze symbolisch de zon voor, en de mensen (Survari) schrikken de slechte en boze geesten af.